Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını, Türkiye ile birlikte koruyoruz”

“Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını, Türkiye ile birlikte koruyoruz”
REKLAM ALANI
27.12.2021
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul’da 58. Yıl Dönümü’nde Kanlı Noel’i Anma Etkinliği’ne katıldı: “Kimse Kıbrıs Türk halkından; devletinden ve egemenliğinden vazgeçmesini, yeni maceraya atılmasını beklememeli

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yer alan ve “Bu acıyı unutmadık unutturmayacağız” sloganıyla düzenlenen 58. Yıl Dönümü’nde Kanlı Noel’i Anma Etkinliği’nde, şeref konuğu olarak yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Kanlı Noel şehitleri anıldı, Kıbrıs Türk halkına yönelik gerçekleştirilen insanlık dışı saldırıların unutulmayacağı vurgulandı.

“Ulusal dava”

Kıbrıs Türk Kültür Derneği, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Kuleliler Derneği ve Türkiye Harp Malül Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği tarafından hazırlanan etkinlikte konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; Kıbrıs davasına katkı koyan ve emeği geçen herkese teşekkür ederek Kıbrıs davasının, ulusal bir dava olduğunu dile getirdi.

“Ödenen bedeller gençlere anlatılmalı”

Kıbrıs’ın 80 bin şehit verilerek fethedildiğini ve şu anda Kıbrıs’ta bir Türk devleti olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu devletin ağır bedeller ödenerek kurulduğunun, gençlere de anlatılması gerektiğine vurgu yaptı. Kıbrıs’ta yaşanan acıları ve milli mücadele yıllarını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar; Osmanlı Dönemi’nde, adanın İngiltere’ye kiralandığını, İngiltere’nin adayı ilhak ettiğini ve adaya taşıdığı Rum nüfusuyla dengeyi bozduğunu anlattı.

“BM, yaşananlara seyirci kaldı”

Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıs Türklerinin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortak kurucusu olduğunu ancak silah zoruyla atıldığını, katliamlar yaşadığını, BM’nin de buna seyirci kaldığını söyledi. Bu yüzden Kıbrıs Türk halkının, Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinden vazgeçmeyeceğini dünyaya haykırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, AB’nin de Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmadığını dile getirdi.

“Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını, Türkiye ile birlikte koruyoruz”

Cumhurbaşkanı Tatar, ortaya koyduğu iki devlet ve eşit egemenlik siyasetinin sonuna kadar arkasında durduğunu, Türkiye’nin de bunu desteklediğini kaydetti. Doğu Akdeniz’de Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını, Türkiye ile birlikte koruduklarını, Türkiye ile Kıbrıs Türk halkını hiçbir gücün ayıramayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; Rumların amacının, sadece Türkiye’nin adadan çıkarılması olduğunu ifade etti. Rumların hedefinin, “Büyük Yunanistan” olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar; ecdadımızın emaneti olan Kıbrıs’ın çok önemli olduğunu, sıfır asker sıfır garantiyi asla kabul etmeyeceklerini ve adadaki gerçeklerin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

“Rum tarafının zihniyetini iyi biliyoruz”

Kıbrıs’ta yeni bir dönemden bahsettiklerini, Cenevre’de bu öneriyi masaya sunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıs’ta artık iki ayrı egemen eşit devletin kabulüyle bir antlaşma olabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının zihniyetini iyi bildiklerini; Türkiye ile ilişkiler, garantörlük gibi kırmızı çizgilerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Azerbaycan’ı da “gardaş devlet” olarak gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, iki devlet arasındaki bağların da ileride daha iyi noktalara geleceğine inanç belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz sabahı yeniden doğduğunu ifade ederek bugünlere gelmelerinde emeği geçenlere teşekkür etti. Kimsenin Kıbrıs Türk halkından; devletinden, egemenliğinden vazgeçmesini; yeni maceraya atılmasını beklememesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, devletten devlete eşit egemenlik temelinde antlaşmaya hazır olduklarını söyledi.

“Her alanda gelişen ve gelişmeye devam eden bir KKTC”

Cumhurbaşkanı Tatar; KKTC ile Türkiye’nin ilişkilerinin bugüne kadar her alanda daha da çok derinleştiğini ifade ederek su projesine atıfta bulundu ve elektrikte de yeni adımlar atılacağına inanç belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, her alanda gelişen ve gelişmeye devam eden KKTC’nin, Türkiye’nin desteğiyle geleceğe ümitle baktığını ve bakmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-istanbulda-58-yil-donumunde-kanli-noeli-anma-9238

REKLAM ALANI