Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Zengezur Koridoru’nun açılması tüm bölge için yeni fırsatlar yaratacak”, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Zengezur Koridoru’nun açılması tüm bölge için yeni fırsatlar yaratacak”, Özel
REKLAM ALANI
24.12.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Zengezur Koridoru’nun açılması tüm bölge için yeni fırsatlar yaratacak”, – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Evet, 15 Ekim 2003’te yapılan seçimlerde halk, Ulu Önder Haydar Aliyev’in politikasının devamı ve ülkede istikrarın korunması yönünde oy kullandı.

Böylece zamanla buna şahit olduk ki, sevgili halkına hitaben yaptığı konuşmada “İlham Aliyev’in sizlerin yardım ve desteğiyle benim bitiremediğim kader yüklü meseleleri ve planları bitireceğine inanıyorum. Ben de kendim kadar ona inanıyorum ve onun geleceğinden büyük umutlar besliyorum” diyen Ulu Önder Haydar Aliyev, Azerbaycan’ın geleceği için lider tavsiyesinde ne kadar doğru ve vizyoner davranmıştır. İlham Aliyev, Azerbaycan siyasi sistemine bir rasyonel siyasi davranış modeli, mantıksal yargılara ve analitik analize dayalı, ilerici, ulusal hedeflere hizmet eden siyasi gerçekçiliğe dayalı bir siyasi faaliyet örneği getirdi, aynı zamanda, faaliyet ve davranışlarıyla siyasi sistemimize bir siyasi kültür, milli maneviyatımıza uygun bir siyasi ahlak standardı ve bir milli siyaset ahlakı örneği sundu. Evet, milli haysiyet ve milli gurur, başarımızın temel şartı oldu. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in politikası, modern Azerbaycan’ın güçlenmesine, milli ve manevi değerlerimizin en üst düzeyde korunmasına hizmet etmiştir. Elbette dünyada hoşgörü ülkesi olarak bilinen Azerbaycan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in hizmetleri sayesinde kültürler ve medeniyetler arası diyalog yeri olarak tanınmıştır.
Bugün “Ben her zaman Gazilerin yanında olacağım” sözünün yazarı Muzaffer Başkomutanı İlham Aliyev’in talimatıyla ihtiyaç sahibi tüm gazi ve şehit ailelerine devlet tarafından gerekli yardımlar yapılıyor. 10 bin şehit ve savaş özürlü ailesine devlet tarafından konut sağlandı. Ayrıca 7 binden fazla araba savaş engellilere verildi. Temel amacı, askeri operasyonlar sonucunda şehit ailelerinin ve engelli kişilerin sosyal korunması alanında devletin uyguladığı tedbirlere ek destek sağlamak amacıyla sivil toplum inisiyatiflerinin hayata geçirilmesi için oluşturulan “YAŞAT” Fonu’ndan bugüne kadar yapılan ödeme miktarı 72 milyon manat oldu. Ülkemiz, şehit ailelerine gösterilen özenle dünya çapında bir örnek sayılabilir. Kuşkusuz istatistiklere baktığımızda, bütçe görüşmeleri sırasında tanık olduk ki, savaştan sonra Ordu’ya ayrılan harcamalar azalmadı, aksine arttı. Bugün, savaştan sonra imzalanan yeni sözleşmeler hayata geçiriliyor. Yeni sözleşmeler temelinde, Ordumuzun tedariki için en modern silah ve teçhizat ülkemize getiriliyor. Hem askeri teçhizat alımının hem de askeri harcamalardaki artışın yanı sıra askeri personelin maaşlarındaki artışın, savaş bitse bile ordu kurma sürecinin durmayacağını gösterdiğini belirtmek isterim. Savaştan sonra modern gereksinimleri karşılayan silahlar ve teçhizat satın alınır ve aynı zamanda yeni silahlı birlikler oluşturulur. Bu tugaylarda vatan için canlarını vermeye hazır, yetişmiş çocuklarımız görev yapacak. Böyle tugaylar çok olacak, binlerce askerimiz bu tugaylarda görev yapacak.

Tabii ki, Azerbaycan sadece kendi mali kaynaklarına dayanarak sıfırdan yeni şehirler ve köyler inşa ediyor. Bu amaçla devlet bütçesinden 2021 yılında 1,3 milyar ABD doları, 2022 yılında ise 2,2 milyar ABD doları kaynak ayrılmıştır. 3 havalimanının inşası ve 100 kilometrelik demiryollarının döşenmesi bölgenin lojistik çehresini tamamen değiştirecek. Binlerce kilometre otoyol yapılacak. Tüm bölgelerde elektrik ile ilgili projeler kısa sürede hayata geçirilecektir. Ayrıca içme suyu ve ilgili işler, tarım işleri, bir milyon kişinin memleketine dönmesi, yüzlerce okul, hastane, spor kompleksi, kültür merkezi yapılmasının yanı sıra diğer büyük çaplı çalışmalar da Büyük Dönüş çerçevesinde yürütülecektir. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in sergilediği etkili diplomasi ve siyasi irade sonucunda Zengezur Koridoru gerçeğe dönüşüyor.

Bu yeni ulaşım altyapısının Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının önemli bir bölümünü oluşturacağını belirtelim. Tabii ki, Zengezur koridorunun açılması tüm bölge için yeni fırsatlar doğuracaktır. Evet, Yeni Ulaşım Koridoru Türk dünyasını, Avrupa’yı ve tüm komşu ülkeleri birbirine bağlayabilecek küresel bir projedir.

REKLAM ALANI