Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırmaya yönelik kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırmaya yönelik kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar
REKLAM ALANI
18.09.2022
A+
A-

 

 

 

 

 

 

ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırmaya yönelik kararını değerlendiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

“Bu karar, Kıbrıs konusunun çözümüne katkı sağlamayacak”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yaptığı açıklama ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik olarak aldığı kararı değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar’ın açıklaması şöyle;

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, ‘düşman’ olarak gördüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye’ye yönelik yoğun bir şekilde silahlanma faaliyetlerine devam ederken, ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararı alması kabul edilemez olup bu kararı şiddetle kınıyoruz.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye, Kıbrıs konusunun çözümüne yönelik olumlu tutumunu sürdürürken, ABD’nin aldığı bu karar Kıbrıs konusunun çözümüne katkı sağlamayacağı gibi, uzlaşmaz tutumunu sürdüren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni daha da cesaretlendirecek, Kıbrıs’ta ve bölgede çok büyük gerginliklere yol açacaktır.
ABD’nin, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik tahrikkâr ve saldırgan tutumunu daha da yoğunlaştırdığı bu günlerde ve 20 Eylül tarihinde başlayacak olan BM 77. Genel Kurulu toplantısı öncesinde bu kararı alması oldukça dikkat çekicidir. Bu kararla birlikte Kıbrıs’ta ve bölgede tehlikeli bir tırmanış ve Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir gerginlik alanı oluşturabileceğinin yanı sıra, iki NATO üyesini karşı karşıya getirme riski de doğurabilecektir.
ABD’nin almış aldığı bu kararla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne güç verirken, silahlanma ve gerginlik yaratıcı faaliyetlerini daha da yoğunlaştıracağı beklenmekte olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti buna seyirci kalmayacak ve gereken tedbirleri mutlaka alacaktır.
ABD’nin almış olduğu bu karar, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü ile Türk askerinden vazgeçemeyeceğimizin ne kadar doğru ve haklı olduğunu bir kez daha gösterirken ABD’yi, almış olduğu bu kararı gözden geçirmeye ve Kıbrıs’ta iki tarafa karşı eşit ve dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.”

kaynak:https://kktcb.org/tr/abdnin-guney-kibrisa-uyguladigi-silah-ambargosunu-kaldirmaya-yonelik-kararini-degerlendiren-10217

 

 

 

REKLAM ALANI