Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Bağlantısızlar Hareketi, BM’den sonra en büyük ikinci uluslararası bir kurumdur”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Bağlantısızlar Hareketi, BM’den sonra en büyük ikinci uluslararası bir kurumdur”
REKLAM ALANI
06.07.2022
A+
A-

Açıklama yok.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Bağlantısızlar Hareketi, BM’den sonra en büyük ikinci uluslararası bir kurumdur”

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bağlantısızlar Hareketi, BM’den sonra en büyük ikinci uluslararası bir kurumdur” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Bağlantısızlar Hareketi sadece ülkelerin çıkarlarını savunup birbirlerini destekledikleri bir platform değil, aynı zamanda uluslararası arenada daha aktif rol oynayabilecekleri bir platform olabilir.

Nitekim, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu yılın 30 Haziran’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Bakü konferansında yaptığı konuşmada söylediği gibi, Azerbaycan Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanı olarak, onun ortaya koyduğu girişimler şu şekildedir: dayanışmayı, karşılıklı desteği güçlendirmeyi ve kurumumuzun kurumsal gelişimini hedeflemiştir. Evet, Bağlantısızlar Hareketi tarihinde bununla ilgili müzakereler oldu ve bu müzakerelere yeniden başlamanın zamanı geldi. Bugün dünyada küresel kutuplaşmaya, savaşa, çatışmaya, öngörülemeyen duruma, gıda, enerji ve insani krizlere tanık oluyoruz. Elbette, Azerbaycan’ın Bağlantısızlar Hareketi başkanlığına adaylığının oybirliğiyle desteklenmesi tesadüfi değildir. Azerbaycanın Bağlantısızlar Hareketi başkanlığına seçilmesi, üyelerin oybirliği ile dayanışmasıyla gerçekleşti. 120 ülkenin oybirliğiyle aldığı kararla, Bağlantısızlar Hareketi başkanlığının Azerbaycan’ın 2023 yılı sonuna kadar uzatılması, ülkemize büyük saygı ve faaliyetlerimizin takdirinin bir göstergesidir. Ülkemizin Bağlantısızlar Hareketi başkanlığının COVID-19’un patlak vermesiyle aynı zamana denk geldiğini ve Azerbaycan’ın uluslararası arenada bu hastalıkla mücadelede aktif rol oynayan ülkelerden biri olduğunu belirtmeliyim. Azerbaycan’ın inisiyatifiyle Mayıs 2020’de Bağlantısızlar Hareketi’nin çevrimiçi Zirvesi’nin düzenlenmesi, salgınla mücadelede devletleri harekete geçirmenin ilk adımlarından biriydi. Ayrıca Azerbaycan’ın çabaları sadece dayanışmayı güçlendirmeyi ve destek sağlamayı amaçlamıyor. Tarafımızdan hazırlanan ülkelere destek, tıbbi ve insani yardım veri tabanı Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.” – Dedi.
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “O halde yakın geçmişi hatırlayalım; Azerbaycan aşı milliyetçiliğini açıkça protesto eden ülkelerden biriydi. Salgının ilk günlerinde ve aylarında, bazı zengin ülkeler ihtiyaç duyduklarından belki üç veya dört kat daha fazla aşı tedarik etti. Ayrıca diğer ülkeleri aşılara erişimden mahrum etti. Diğer ülkelerin çaresiz durumda olduğu bir zamanda – zengin ülkeler aşıların mutlak çoğunluğunu kullandı. Bu nedenle Azerbaycan’ın aşı milliyetçiliğine karşı haklı mücadelesi Uluslararası Milletler Örgütü tarafından da desteklenmiştir.
Evet, Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanı olarak Azerbaycan, adaletsizliğe, uluslararası hukukun ihlaline, çeşitli çatışmalara seçici yaklaşıma ve ayrımcılığa karşı mücadele etmeye devam edecektir.

Azerbaycan’ın başarılı dış politika faaliyetleri sonucunda Bağlantısızlar Hareketi’nde temsil edilen ülkeler Azerbaycan karşıtı açıklamayı engellediler. Azerbaycan’a yönelik suçlamayı bloke ettiler ve böylece ermeni yanlısı küresel güçlerin Azerbaycan’a saldırmasını engellediler.

Dolayısıyla Ermeni-Azerbaycan ihtilafıyla ilgili durumun sadece bölgesel değil, küresel bir sorun olduğunu biliyorlar. Çünkü bu sadece uluslararası hukukun temel ilkelerinin tam bir ihlali değil, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi kararlarının ağır ihlali ve hiçe sayılması olayıdır. Sonuç olarak, Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanı olarak Azerbaycan’ın ortaya koyduğu girişimlerin, dayanışma ve karşılıklı desteği güçlendirmeye ve kurumumuzun kurumsal gelişimine yönelik olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Evet, yakında üye ülkeler bahsettiğim tüm olumlu eğilimlere bir kez daha tanık olacaklar.” – Dedi.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI