Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Декларация на правителството по повод подписания днес двустранен протокол със Северна Македония

Декларация на правителството по повод подписания днес двустранен протокол със Северна Македония
REKLAM ALANI

 

 

Декларация на правителството по повод подписания днес двустранен протокол със Северна Македония

България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това решение изцяло защитава правата на българите в Северна Македония и българския национален интерес. Именно затова то получи максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията, което е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни.

 

С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 г. секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование и др. Гражданите на България и Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменяме културни събития и пр. Без граници помежду ни, но с уважение един към друг – това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си.

 

С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към преговори за членство в ЕС. България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС. Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани.

 

Благодарим на всички наши европейски партньори, които доказаха своето доверие към България, както и демонстрираха разбиране на българската позиция и прилагането на декларираните принципи на практика.

kaynak:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/deklaratsiya-na-pravitelstvoto-po-povod-podpisaniya-dnes-dvustranen-protokol-sas-severna-makedonia

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI