Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Akorda’da sel kontrolü çalışmalarına aktif olarak katılan vatandaşlara ödül töreni düzenlendi

Akorda’da sel kontrolü çalışmalarına aktif olarak katılan vatandaşlara ödül töreni düzenlendi
REKLAM ALANI
19.06.2024
A+
A-

Olaylar

Akorda

Akorda’da sel kontrolü çalışmalarına aktif olarak katılan vatandaşlara ödül töreni düzenlendi

19 Haziran 2024

Devlet başkanı, sel kontrol önlemlerine aktif olarak katılan ülke vatandaşlarının ödüllendirilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuştu.

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı konuşmasının başında, bu yıl yaşanan doğal afetin, ülkemizin tarihindeki en yıkıcı doğal afetlerden biri olduğunu kaydetti. Kazakistan’ın 10 bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi. Ülke genelinde 19 binden fazla konut hasar gördü.

“Kritik bir anda halkımız gerçek bir dayanışma gösterdi. Ortak çabalarımızla doğal unsurlara karşı koymayı başardık ve birliğimizi bir kez daha gösterdik. Kurtarma ekipleri, askeri personel, içişleri çalışanları ve akimatlar gece gündüz unsurlara karşı savaştı. Yeminlerine sadık kalarak, Vatana karşı görevlerini kusursuzca yerine getirdiler” dedi.

 

 

 

 

 

Sellerle mücadelede 63 binden fazla kolluk kuvveti görev aldı. Kurtarma çalışmaları sırasında 40 bini çocuk olmak üzere 120 binden fazla kişi tahliye edildi.

“Bu, kurtarıcılarımızın ve pilotlarımızın yoğun çalışmasının sonucuydu. Abiş Kekilbayev, “Ülkesini seven bir insan için en büyük acı, halkının kaderinden kopmaktır” dedi. Doğal afetin ilk günlerinden itibaren Ulusal Gönüllü Ağı özel bir faaliyet gösterdi. 50 bini aşkın gönüllü rahmet kervanları düzenledi. Gönüllüler sular altında kalan bölgelere yiyecek ve diğer temel malzemelerin ulaştırılmasına yardımcı oldu. Kazakistan Halk Meclisi’nin “Zhurekten Zhurekke” eylemi ortak amaca önemli bir katkı oldu” dedi.

Devlet başkanı, tüm birikimlerini Kulsary sakinlerine gönderen Kentau kentinden Gauhar Shaimerden adlı bir kız öğrencinin ebeveynlerine şükranlarını sundu. Ayrıca Atırau bölgesi sakinleri 90 yaşındaki Orynsha Toktybakkyzy ve Aliya Dosmukhanova’nın da katkılarına dikkat çekti.

 

 

 

 

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı ayrıca kardeş devletlere, uluslararası şirketlere ve kuruluşlara sağlanan yardımlardan dolayı teşekkür etti.

– Gerçek dostluğun felaketler sırasında öğrenildiğini söylemeleri boşuna değil. Bazı yabancı vatandaşlar özellikle etkilenen insanlara kişisel olarak yardım etmek için ülkemize geldi. “Bu fırsatı kullanarak yabancı ortaklarımıza ve dostlarımıza desteklerinden dolayı en içten şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Devlet Başkanımızın da dediği gibi sel felaketlerinde halkımızın birlik ve beraberliği ortaya çıktı.

“Büyük su geldiğinde yurttaşlarımız yüreklerinin çağrısına uyarak doğa şartlarına karşı savaşan kurtarıcıların yardımına koştular. Su baskını altındaki bölgelerdeki sorumlu hizmetlere yardım etme konusunda olağanüstü bir özveri ve gerçek bir cesaret gösterdiler. Birçoğu insanları ve hayvanları kendi araçlarıyla taşıdı. Koruyucu setlerin inşasına binlerce ilgili vatandaş katıldı. Ortak çabalarımız sayesinde en kötü senaryoların önüne geçmeyi başardık” dedi.

 

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, gönüllülerin çabalarını son derece takdir etti ve onları zamanımızın kahramanları, gerçek vatanseverliğin ve sorumlu vatandaşlığın vücut bulmuş hali olarak nitelendirdi.

– Gönüllü hareketinin gelişmesine büyük önem veriyorum. Hatırlayacağınız üzere 2020 yılını Gönüllüler Yılı ilan etmiştim. Geçtiğimiz dönemde ülkemizde gönüllülük faaliyetleri niteliksel olarak yeni bir düzeye ulaştı. Gönüllüler tarafından önemli girişimler ve projeler hayata geçirildi. Ancak en önemli şey, insanlarda devlet ve toplum yaşamına katılma, yaratıcı değerleri ve yönergeleri takip etme konusunda aktif bir istek uyandırmış olmamızdır. Ülkemizdeki kapsamlı dönüşümlerin arkasındaki temel itici güç insanlardır. Başlattığımız büyük ölçekli reformların başarılı bir şekilde uygulanması için tüm vatandaşların çabalarının pekiştirilmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı, konutsuz kalan insanlara ev inşası için Kazakistan Khalkyna Fonu pahasına fon tahsis edildiğini hatırlattı. Toplamda 2.200’den fazla konut inşa edilecek ve yaklaşık 10 bin tanesi yenilenecek.

– Sel felaketinin sonuçlarını ortadan kaldırmak için yerli girişimciler tarafından önemli fonlar tahsis edildi. Böylece aslında kendi ülkeleri için gerçek bir ilgi gösterdiler. Bu, iş dünyasının sorumluluğundadır ve halkın çıkarlarını gözetmektedir. Aynı zamanda, tüm büyük girişimcilerin etkilenen vatandaşlara yardım çağrısına yanıt vermediğini de belirtmek gerekir. Burada tam tersine vatandaşlarımızı benzeri görülmemiş su baskınlarından kurtarmak için müdahale eden ve katkıda bulunan girişimciler var. Kenarda kalan iş adamlarının isimlerini de biliyoruz, kimseyi zorlamasak da bu gönüllü bir meseledir” dedi.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı konuşmasında Kiev’de bir Kazak gazeteciye düzenlenen saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

– Kazakistan hukukun üstünlüğünü güçlendirmeye yönelik bir yol izlemiştir. Benim ilkesel tavrımı biliyorsunuz: Ülkede Kanun ve Düzen, yani hukuk düzeni hakim olmalıdır. Toplumumuzdaki tüm çatışma ve anlaşmazlıklar, yalnızca yasal çerçevede, mevcut mevzuata dayanarak, temel uluslararası standartlara uygun olarak çözülmelidir. Dün Kiev’de Kazak vatandaşı Aidos Sadykov’a karşı işlenen suçu da bu açıdan değerlendirmek gerekiyor. Diplomatik departmana ve kolluk kuvvetlerine, bu ciddi olayla ilgili olarak Ukrayna tarafına resmi soruşturma göndermeleri talimatını verdim. Gerekirse Kazak resmi makamları, gerçeğin ortaya çıkarılmasına yardımcı olmak için soruşturmaya katılmaya hazırdır” diye vurguladı.

Sonuç olarak Kassym-Jomart Tokayev, doğal afetin sonuçlarının ortadan kaldırılmasına katkıda bulunan tüm vatandaşlara içten şükranlarını sundu.

 

 

 

 

– Bildiğiniz gibi ülkede “Taza Kazakistan” çevre kampanyası başlatıldı. Bu, ortak bir amaç uğruna çabaları birleştirmek, şehirlerimizi, köylerimizi geliştirmek, toplumda çevre bilincini geliştirmek için tasarlanmış çok önemli sosyal ve hatta politik bir projedir. Bunu başlatanlar her şeyden önce sizin gibi sorumlu vatandaşlardı. Vatan adına gösterilen emekler hiçbir zaman unutulmayacaktır. Dolayısıyla bugünkü ödüller halkın sınırsız minnettarlığının bir tezahürüdür” diye konuştu.

 

 

 

 

 

Ödül töreninde ayrıca kamu engelliler derneği “Zagiptar Armany” katibi Aliya Dosmukhanova, Osnovaniye LLP’nin ekskavatör operatörü Vladimir Tsarik ve RSE “Kazvodkhoz” Aktobe şubesinin su regülatörü Shyngystau Abdiev de konuşma yaptı.

Ardından Devlet Başkanı, kurtarıcıları, gönüllüleri, işçileri, tanınmış kişileri, askeri personeli, doktorları ve girişimcileri ve ayrıca sel kontrol önlemlerinde aktif rol alan büyük işletmelerin liderlerini ödüllendirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/v-akorde-sostoyalos-torzhestvennoe-nagrazhdenie-grazhdan-aktivno-uchastvovavshih-v-protivopavodkovyh-meropriyatiyah-1952419

 

REKLAM ALANI