Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Sayasat Nurbek’i kabul etti

Devlet başkanı Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Sayasat Nurbek’i kabul etti
REKLAM ALANI
16.11.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Sayasat Nurbek’i kabul etti

16 Kasım 2023

 

 

 

Cumhurbaşkanına, talimatları doğrultusunda sanayi gelişiminin stratejik hedeflerini ve göstergelerini tanımlayan 2023-2029 Yüksek Öğrenim ve Bilimin Geliştirilmesi Konsepti’nin kabul edildiği bilgisi verildi.

 

 

 

Bakana göre, Kazakistan’da Eylül 2023’ten itibaren lisans programlarına yönelik burs miktarı %20, yüksek lisans ve doktora programlarına yönelik burs miktarı ise %15 artırıldı. Üniversite öğretim elemanlarının maaşı 160 bin tengeden 350 bin tengeye, ulusal üniversitelerde ise 228 bin tengeden 400 bin tengeye çıkarıldı. Ayrıca öğrenci yurtlarındaki kontenjan sıkıntısı 3 kat azaltılarak 2022’de 55.050 iken Ekim 2023’te 17.488’e düşürüldü.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e, Al-Farabi KazNU ve L.N. Gumilyov ENU kampüslerinin inşası da dahil olmak üzere yüksek öğrenimin altyapısının ve dijital mimarisinin geliştirilmesi anlatıldı. Bakanlık dijital üniversite modeli geliştiriyor. Öğrencilerin küresel çevrimiçi eğitim platformu Coursera’ya erişimi sağlandı, 40 bin öğrenci şimdiden sertifika aldı. Platformun 100 öncelikli dersi Kazakça dilinde mevcuttur.

 

 

 

Devlet başkanına, Kazakistan’ın küresel eğitim alanında aktif olarak ilerlemekte olduğu bilgisi verildi. QS sıralamasında 21 üniversite, Times Higher Education’da ise 4 üniversite yer alıyor. Yıl sonuna kadar önde gelen 8 yabancı üniversitenin şubeleri faaliyete geçecek. Uluslararası firmalarla ortaklaşa yapay zeka alanında eğitimler başladı. “Mamandygym – Bolashaghym” projesi kapsamında bölgelerin personel ihtiyacına ilişkin öngörü çalışmalarının yürütülmesi amacıyla proje ofisleri oluşturuluyor.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev’e sunulan verilere göre Ulusal Bilimler Akademisi’nin kurumsal rolü güçleniyor. Cumhurbaşkanına bağlı Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi çalışmalarına başladı. Bilim adamlarının ortalama maaşı iki katına çıkarak 252 bin tengeye ulaştı. Temel araştırmalarla uğraşan araştırma enstitüleri için doğrudan finansman sağlanmıştır. 2023-2025 toplam bilim bütçesi 3,3 kat artarak 643 milyar tenge olarak gerçekleşti.

 

 

 

Satbayev Üniversitesi’ndeki bilim adamları, %99,5 saflıkta selenyum üretecek bir teknoloji geliştirdiler. Bu kimyasal element tıpta, elektronikte ve cam üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Keşif sayesinde Kazakistan bu nadir metali çok daha uygun fiyatlarla ihraç edebilecek.

 

 

 

Sonuç olarak Devlet Başkanı, eğitim seviyesinin iyileştirilmesi, yenilikçiliğin teşvik edilmesi, bilimsel araştırmaların kalitesinin artırılması ve öğrenci yurtlarındaki kontenjan sıkıntısının azaltılması yönünde bir dizi talimat verdi.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-ministra-nauki-i-vysshego-obrazovaniya-sayasata-nurbeka-1610352

 

 

 

REKLAM ALANI