Orman Yangınları ve Sel Felaketlerine İlişkin Psikososyal Destek Çalışmaları Devam Ediyor

Orman Yangınları ve Sel Felaketlerine İlişkin Psikososyal Destek Çalışmaları Devam Ediyor Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, ülkemizin farklı illerinde meydana gelen orman yangınları ve sel felaketlerinden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik, afetin yaşandığı ilk andan itibaren başlayan psikososyal destek çalışmalarına devam ediyor.
REKLAM ALANI
Orman Yangınları ve Sel Felaketlerine İlişkin Psikososyal Destek Çalışmaları Devam Ediyor
Yayın: 29 Ağustos 2021 GÜNDEM Google News

Orman Yangınları ve Sel Felaketlerine İlişkin Psikososyal Destek Çalışmaları Devam Ediyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, ülkemizin farklı illerinde meydana gelen orman yangınları ve sel felaketlerinden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik, afetin yaşandığı ilk andan itibaren başlayan psikososyal destek çalışmalarına devam ediyor.

Bakanlığımız ve destek çözüm ortağı kurum/ kuruluş personellerinden oluşan psikososyal destek ekiplerimizde Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Çocuk Gelişimci, Psikolojik Danışman, Sosyolog ve Öğretmen yer alıyor. Çok disiplinli/multidisipliner ekip anlayışı ile bütüncül ve kapsayıcı hizmet hedefleniyor.

Yürütülen Psikososyal Destek Çalışmaları

Psikososyal destek çalışmaları kapsamında ilk olarak vatandaşlarımıza yönelik psikolojik ilk yardım desteği sunuluyor. Psikososyal destek ekiplerimiz bu noktada vatandaşlarımızı psikolojik açıdan destekliyor, ailede bulunan özel ihtiyaç sahibi olabilecek; yaşlı, engelli, bebek ve çocuklara yönelik destek programları düzenliyor. Afetten yaralı kurtulan ya da vefat eden vatandaşların aile yakınları da ziyaret edilerek; ailelerin psikolojik olarak etkilenme düzeyleri gözlemleniyor ve faydalanabilecekleri psikososyal müdahale yöntemleri belirleniyor.

Afetlerden etkilenen bölgelerde, ihtiyaç ve kaynak tespiti, psikolojik ilk yardım çalışmaları devam ederken afetten etkilenen vatandaşlara psikoeğitim oturumları, bireysel görüşmeler, alandaki personele yönelik çalışana destek hizmetleri ile çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmaları gibi uzmanlık gerektiren müdahale yöntemlerine başlanıyor.

Psikoeğitim Çalışmaları

Psikososyal destek ekipleri afetten etkilenen yetişkinlerin bu süreci anlamlandırabilmeleri için psikolojik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarda amaç kişilerin anormal duruma verilen normal tepkiler ve baş etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Çocuk Destek Alanları

Özellikle afetin etkilerini anlamlandırmakta zorlanan çocuklara yönelik psikososyal programların uygulanmasına özen gösteriliyor. Bu süreçte çocuk destek alanlarında yaş gruplarına göre psikoeğitim oturumları, ebeveynlere yönelik psikolojik bilgilendirme, gizlilik ve mahremiyet eğitimi, çocuklarda yas süreci, tematik oyunlarla duygu düzenleme gibi çalışmalar uygulanıyor.

Sahada Çalışan Personele Psikososyal Destek

Aynı zamanda afet sahasında görevli Bakanlığımız ve diğer kurum personelinin (arama kurtarmacı, sağlık çalışanı, emniyet görevlileri, mühendisler, gönüllüler vb.) gördükleri, şahit oldukları ortamdan ve yoğun iş yükünden kaynaklı olarak psikolojik bilgilendirmeye, özbakım becerilerini geliştirmeye ve duygusal sağaltım çalışmalarına ihtiyaç duyması halinde psikososyal destek ekiplerimiz tarafından çalışana destek hizmeti veriliyor.

Mobil Sosyal Hizmet Merkezleri

Özellikle yangın sel gibi olayların şehir merkezine uzak, köyleri ve ilçeleri etkilemiş olması nedeniyle mobil sosyal hizmet merkezlerimiz ve mobil koordinasyon aracımız sahada aktif olarak kullanılıyor. Mobil araçlarımız sayesinde psikososyal destek ekiplerimizin ulaşılabilir olması sağlanıyor. 24 saat hizmet veren mobil araçlarımızda psikososyal destek ekiplerimizin ekip içi toplantılarını yapabileceği ortamlar ve vatandaş ile yapılan görüşmelerde gizlilik ve mahremiyetin korunduğu görüşme odaları bulunuyor.

İyileştirme Süreci

Afetin yaşandığı bölgede hayatın normale dönmesi ve afetten etkilenen insanların kendi kendine yardım etme becerilerinin artırılması için sosyal iyileştirme etkinliklerine ilişkin planlamalar yapılıyor. Psikososyal destek ekiplerimiz, iyileştirme sürecinde vatandaşın gelecek planlamasına destek oluyor, yarım kalan hayatların yeniden inşa edilmesi için toplumu harekete geçiriyor ve toplumu güçlendirme çalışmaları yapıyor.

Orman Yangınlarından Etkilenen 17.488 Vatandaşımıza Psikososyal Destek Hizmeti Sunuldu

Bu çalışmalar doğrultusunda 28.07.2021 tarihi itibariyle Antalya, Muğla, Adana, Artvin, Aydın, Isparta, Kayseri, Mersin ve Osmaniye illerinde meydana gelen yangınlara 859 personel ile 17.488 kişiye psikososyal destek hizmeti sunuldu.

Sel Felaketinden Etkilenen 22.798 Vatandaşımıza Psikososyal Destek Hizmeti Verildi

11.08.2021 tarihinde Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinde meydana gelen sel felaketlerinde ise 586 personel ile 5.310 kişiye toplamda 1.445 personel ile 22.798 kişiye psikososyal destek hizmeti verildi.

Afet Yaşayan İllere Diğer İllerden Destek

Sahada yürütülen psikososyal destek çalışmalarına afetin yaşandığı ilin yerel ekiplerinin yanı sıra ülkenin her yerinden destek iller görevlendiriliyor. Destek iller belirlenirken afetin yaşandığı ilimize yakınlığı, daha önce afet deneyimi olup olmadığı ve personel kapasitesi dikkate alınıyor. Bu süreçte Antalya’ya Manisa, Aydın, Niğde, Burdur, Uşak, Denizli, Eskişehir, Isparta, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Kütahya illerinden 88 meslek elemanı, 25 araç; Muğla’ya İzmir ve Manisa’dan 11 meslek elemanı, 2 araç; Sinop’a Giresun, Adana, Sivas, Tokat, Çorum, Kayseri, Samsun, Amasya İllerinden 49 meslek elemanı, 12 araç; Kastamonu’ya Çankırı, Çorum, Düzce, Karabük, Sakarya, Balıkesir, Bingöl, Bursa, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, İstanbul, Adana, Ankara, Aksaray, Konya, İllerinden Erzincan, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinden 184 meslek elemanı, 36 araç görevlendirilmiştir. Ekiplerin içerisinde önemli destek çözüm ortaklarımızdan Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı personeli de görev aldı. Afetin daha kontrol edilebilir olduğu iller ise kendi yerel kapasiteleri ile psikososyal destek çalışmalarını yürütüyor.

Bakanımız Sayın Derya Yanık, Afetin Yaşandığı İlleri Ziyaret Ederek İncelemelerde Bulundu

Sayın Bakanımız Derya Yanık, afet yaşayan illeri ziyaret ederek sahada yürütülen çalışmaları yerinde incelemiş ayrıca afetten etkilenen ailelerle birebir görüşmeler yaptı. Sayın Yanık, psikososyal destek çalışmalarının tek elden yapılmasının önemini vurgulayarak sahada çalışmak isteyen paydaş kurumlarla koordineli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler/orman-yanginlari-ve-sel-felaketlerine-iliskin-psikososyal-destek-calismalari-devam-ediyor/

Son Güncelleme: 29 Ağustos 2021